De hond

Zo’n 15000 jaar geleden zijn mensen begonnen met het domesticeren van wolven en hieruit is onze trouwe viervoeter voortgekomen. Door te fokken op verschillende kenmerken zijn er ondertussen rond de 350 verschillende erkende hondenrassen ontstaan die zowel qua uiterlijk als karakter enorm van elkaar kunnen verschillen. Door al deze verschillen is er voor vrijwel elk baasje een geschikte hond!
beeld-dierenkliniek-de-pijp-de-hond-01

Helaas is er door de jarenlange selectie op uiterlijke kenmerken ook een groot aantal erfelijke aandoeningen die bij bepaalde rassen vaker voorkomen. Het is daarom belangrijk dat u zich van tevoren goed inleest over de hond die u wilt aanschaffen. Handige en betrouwbare websites zijn: www.licg.nl & www.rashondenwijzer.nl .

Een nieuwe pup

Als u een nieuwe pup heeft aangeschaft, komt er een hoop op u af. Voor een goede start is het belangrijk dat uw pup goed gevaccineerd en gecontroleerd is (op 6, 9, 12 en soms 16 weken). Daarnaast is het verplicht om een pup te chippen en te registreren (vaak al gedaan door de fokker) en verstandig om hem/haar goed te ontwormen en ontvlooien.

 

Pups zijn net kleine kinderen; een goede opvoeding is erg belangrijk! Als u in het begin consequent bent en de hond goed traint, heeft u daar later alleen maar plezier van. Dit trainen kunt u zelf doen of via verschillende cursussen; voordeel van een cursus is dat de hond dan direct gesocialiseerd wordt met andere honden.

Voeding

Natuurlijk wilt u uw hond zo gezond mogelijk houden. Een goede voeding is daarbij erg belangrijk. In de hondenwereld wordt de laatste tijd over niets zoveel geschreven als over voeding en de meningen zijn eindeloos verdeeld. Een hond die bij ons mensen woont is geen wolf in de natuur meer en heeft ook andere behoeftes. Daarbij willen we graag dat onze honden zo lang mogelijk gezond bij ons blijven. Een goede uitgebalanceerde voeding is dan ook het allerbelangrijkste. Niet elke hond heeft dezelfde voedingsbehoefte of kan elke voeding goed verdragen, dus ga samen met ons op zoek naar de beste voeding voor uw hond!

Gezondheid & ziekte

Regelmatige gezondheidscontroles zijn enorm belangrijk. Door een goed klinisch onderzoek kunnen we eventuele problemen vroegtijdig opsporen en aanpakken. Wij adviseren dan ook een jaarlijkse gezondheidscontrole door een dierenarts. Tevens wordt bij deze gezondheidscontrole stilgestaan bij adviezen over bijv. gedrag/voeding/parasieten en kunnen we uw hond direct vaccineren op maat. Zie hiervoor ook: vaccineren of titreren.

 

Vrijwel alle ziektes die bij mensen voorkomen, zien we ook bij onze huisdieren: kanker, hormoonziektes, allergieën, hartproblemen, etc. Op het gebied van therapie zijn gelukkig steeds meer mogelijkheden, waardoor we veel ziektes kunnen genezen of draaglijk kunnen maken voor uw huisdier. Mochten we een ziekte diagnosticeren bij uw hond, zullen we u uitgebreid voorlichten over de prognose, therapie en het te verwachte verloop. Over veel ziektes hebben we informatiebrieven die u thuis rustig kunt doorlezen.

 

Twijfelt u of er iets aan de hand is met uw huisdier? U kunt ons altijd bellen voor advies.

Afscheid

Hoewel we ze het liefst voor altijd bij ons houden, voor elke baasje komt het moment dat ze hun hond moeten laten gaan. Wanneer dit moment is, is niet altijd makkelijk te bepalen. Ook hierbij staan wij u graag bij met adviezen, gedegen onderzoek en een luisterend oor. Als het dan toch zover is, zorgen we ervoor dat het afscheid waardig en rustig verloopt.