Bij mensen is het niet meer dan vanzelfsprekend om twee keer daags tanden te poetsen om gaatjes en tandplak te voorkomen. Bij huisdieren werd tanden poetsen jarenlang gezien als “overdreven en onnodig”, maar uit veel onderzoeken blijkt het belang van poetsen om het gebit van uw huisdier gezond te houden!
Door voedselresten en mondholtebacterien vormt zich een zogeheten biofilm op de tanden (tandplak). Dit is in eerste instantie onzichtbaar, maar hieraan hechten zich weer nieuwe bacterien en voedselresten, leidend tot mineralisatie en tandsteen. Dit leidt tot ontsteking en pijn aan het tandvlees > een gingivitis. Dit kan al op jonge leeftijd ontstaan.
De meeste dieren zullen niet gauw tonen dat ze pijn aan hun gebit hebben en vrijwel altijd gewoon blijven eten. In meer ernstige gevallen kan afwijkend kauwen, stinken uit de bek of mindere vachtverzorging worden gezien.
Het goede nieuws is dat een gingivitis nog omkeerbaar is, met de juiste behandeling gericht op het verwijderen en voorkomen van tandplak. Uw huisdier doet dit deels zelf door goed te kauwen en door stofjes in het speeksel, maar u kunt hierbij helpen door dagelijks het gebit van uw huisdier te poetsen. Dit klinkt misschien lastig, maar de ervaring leert dat met veel geduld en beloning de meeste dieren zich uiteindelijk goed laten poetsen.
Met het dagelijks poetsen is er een goede kans dat u het gebit van uw huisdier gezond kunt houden en er geen behandeling van de dierenarts noodzakelijk is; voorkomen is beter dan genezen! We adviseren om minimaal eens per jaar met uw huisdier naar de kliniek te komen voor een algehele gezondheidscontrole, waarbij we ook altijd het gebit beoordelen en advies hierover geven. Een onbehandelde gingivitis kan namelijk leiden tot een parodontitis – een ontsteking die zowel tandvlees, tand als kaakbot aan kan tasten.
In sommige gevallen lukt poetsen echt niet, is het effect onvoldoende of zijn er andere gebitsproblemen waarbij poetsen niet voldoende helpt (FORL bij katten, dubbele tanden, scheve gebitsstand, gebroken tanden). Dan is een behandeling door de dierenarts noodzakelijk om chronische pijn en ontsteking te voorkomen. Onder algehele anesthesie beoordelen we alle gebitselementen (waar nodig met dentale rontgenfoto’s om de wortels te kunnen beoordelen), reinigen en polijsten het gebit en voeren de juiste behandeling uit (na telefonisch overleg met u).
Gratis gebitscontroles
Omdat het voor u als eigenaar lastig kan zijn om goed in de bek van uw huisdier te kijken en problemen te herkennen, nodigen we u in de maanden Januari & Februari uit voor een gratis gebitscontrole van uw huisdier(en).
Dit gaat om een kort consult bij een van onze paraveterinairen – het gebit wordt beoordeeld en er wordt een advies gegeven voor een goede mondverzorging. Mocht het advies zijn om een gebitsbehandeling in te plannen, krijgt u na de behandeling kosteloos een gebitsverzorgingsproduct mee naar huis met een preventie-advies.
Indien een behandeling niet noodzakelijk is en u heeft een poetsadvies gekregen, krijgt u deze maanden 5% korting op alle gebitsverzorgingsproducten zoals tandenborstels, tandpasta en kauwstaven.
Mocht u gebruik willen maken van het korte gebitsconsult of producten willen bestellen, laat dit dan weten per telefoon (020-1619548).
Kom de eerste week van September langs om een kleine traktatie op te halen voor uw huisdier. Uiteraard mogen de honden altijd meekomen voor een extra knuffel! (Vanaf 13:30 tot 14:30 is ons kattenspreekuur, dus als u met uw hond wilt langskomen dan het liefst buiten deze tijden om.)
Omdat wij zoals gezegd een groene praktijk zijn met extra aandacht voor “groen” ondernemen (voor het dier, de buurt en het milieu), hebben we besloten om als deel van ons 1-jarig jubileum een donatie te schenken aan een goed doel dat past bij onze visie.
We hebben gekozen om een bedrag van €500,- te doneren aan Stichting Amsterdamse Zwerfkatten. Dit is een stichting die ontzettend goed werk verricht.
De Stichting voor Amsterdamse Zwerfkatten zet zich al sinds 1994 in om het lot van de Amsterdamse zwerfkatten te verbeteren en de populatie te beheersen. Zij vangen de zwerfkatten op, verspreiden voedsel onder de buitenkattenpopulatie, helpen diereigenaren met een minimuminkomen met hun dierenvoedselbank en helpen indien nodig diereigenaren thuis met de verzorging. Dankzij de donaties van dierenliefhebbers kunnen zij een heleboel katten blijven helpen. Kijk voor meer informatie op hun website.
Onze dierenarts is langsgeweest voor een rondleiding en om de cheque persoonlijk te overhandigen!