Operaties

In onze modern ingerichte operatiekamer voeren we veel verschillende soorten operaties uit. U kunt bij ons terecht voor onder andere: sterilisatie en castratie, buikoperaties, verwijderen van huidbulten, oogoperaties, amputaties, spoedoperaties en meer. Voor meer specialistische operaties werken wij nauw samen met het Medisch Centrum voor Dieren. Hier verwijzen wij u naartoe als er meer expertise nodig is.

Steriele operatiekamer

Zoals elke operatiekamer is ook onze operatieruimte steriel. Dit betekent dat dieren pas daarin worden gereden als ze al geschoren en gewassen zijn voor de operatie. Ook het personeel mag alleen naar binnen indien zij een haarnetje en een mondkapje dragen.

 

Tandheelkundige behandelingen (waarbij veel bacterien uit de mondholte in de ruimte komen), voeren wij dan ook niet uit in de operatieruimte maar in een speciale voorbereidingsruimte. Omdat we zo steriel werken is het niet nodig om na elke operatie standaard antibioticum mee te geven.

Anesthesie

Een narcose, bij welk dier dan ook, is altijd een bepaald risico. Voor een operatie zullen we uw dier dan ook uitgebreid onderzoeken, samen met u dit risico bespreken en zoveel mogelijk verkleinen (bijvoorbeeld door bloedonderzoek te doen vooraf weten we beter welke narcosemiddelen we kunnen gebruiken). We werken met de veiligste anesthesiemiddelen en gebruiken zowel injectie-anesthesie als gasanesthesie. Elk dier krijgt een narcose die is aangepast op zijn/haar behoefte.

Bewaking

Elke patient wordt bij ons nauwlettend in de gaten gehouden. Naast een goed opgeleide assistente, hebben wij de beschikking over hart- en ademhalingsbewaking (zogenoemde ECG en capnograaf). Zo kunnen we tijdens de operatie op de monitoren in de gaten houden hoe het gaat en indien nodig zo snel mogelijk ingrijpen. We intuberen uw dier zodat we tijdens de operatie voldoende zuurstof en indien nodig gas-anesthesie kunnen geven. Daarnaast wordt uw dier goed warm gehouden tijdens en na de operatie om afkoeling te voorkomen. Waar nodig ondersteunen we uw dier met infuustherapie.

Na de operatie

Als de operatie geslaagd is, moet uw dier natuurlijk nog goed wakker worden. De bewaking tijdens deze “recovery” is minstens zo belangrijk als tijdens de operatie! We zorgen dan ook dat uw dier in een ruim, warm hok kan wakker worden en controleren regelmatig de temperatuur, ademhaling en hartslag. Pas als de dieren echt goed wakker zijn, mogen ze bij ons naar huis.

Opname

Als het een zware operatie betreft of de nazorg is kritiek, kunnen we besluiten om uw dier na de operatie nog een aantal dagen in de opname te houden. Dit om te zorgen voor een zo goed mogelijk herstel. Hier kunt u meer lezen over wat een opname precies inhoudt.