Laboratorium

In de praktijk hebben wij de beschikking over een laboratorium, waardoor we veel diagnostiek in huis kunnen doen.
beeld-laboratorium-dierenkliniekdepijp

Bloedonderzoek

We hebben twee verschillende bloedapparaten op de praktijk staan, waarmee we een uitgebreid bloedonderzoek kunnen uitvoeren. We kunnen onder andere kijken naar: nieren, lever, eiwitten, suiker, zoutbalans. Daarnaast kunnen we het aantal rode en witte bloedcellen meten om te kijken naar mogelijke bloedarmoede of ontstekingsbloedbeeld. Tot slot kunnen wij op de praktijk een aantal specifieke testen uitvoeren, zoals een schildklierbepaling bij de kat.

Urine-onderzoek

Het onderzoeken van urine wordt vaak onderschat, maar kan zeer veel informatie opleveren. Zo kunnen we kijken naar de mate van concentratie (hoe waterig is de urine), de aanwezigheid van bloed, kristallen of vreemde cellen en (indien we steriele urine hebben) de aanwezigheid van bacteriën. Voor elk probleem wordt bepaald of we steriele urine nodig hebben (hiervoor prikken we de blaas aan met een klein naaldje) of dat u zelf thuis urine op kunt vangen.

Ontlastingsonderzoek

Als er sprake is van afwijkende ontlasting, kunnen we op de praktijk een zogenaamde Giardia-test uitvoeren. Dit is een darmparasiet die zeer veel voorkomt (met name bij jonge dieren). Voor deze test hebben wij van 3 dagen een beetje ontlasting nodig. Als er meer onderzocht moet worden op de ontlasting, sturen wij deze op naar het externe laboratorium.

Cytologie

Cytologie (“leer van de cellen”) voeren we met name uit bij huid en oorproblemen. We nemen een swabje af, kleuren deze met een bepaalde kleuring en kunnen vervolgens onder de microscoop de cellen bekijken. Dit is erg behulpzaam bij het instellen van een juiste therapie (bijvoorbeeld welke oorzalf, shampoo of antibioticum).

Praktisch

Vrijwel al deze onderzoeken zijn binnen een uur afgerond, waardoor we dezelfde dag de uitslag nog met u kunnen bespreken en direct kunnen starten met een behandelplan!

Externe laboratorium

Als er specifieke testen gedaan moeten worden, dan sturen wij het materiaal op naar een extern laboratorium. De uitslag duurt dan wat langer, afhankelijk van de test die uitgevoerd moet worden.