De kat

In tegenstelling tot de hond, worden katten pas “recentelijk” als huisdier gehouden (namelijk ongeveer 2000 jaar). Hierdoor staan ze nog veel dichter bij hun eigen natuur wat ze tot erg leuke huisdieren maakt. Zoals veel katteneigenaren kunnen beamen: honden hebben baasjes en katten hebben personeel 😉
beeld-dierenkliniek-de-pijp-12

Solitaire dieren

Katten zijn van nature solitaire dieren, maar hebben zich aangepast aan het leven in een groep (het gezin). Het leven met andere katten samen gaat echter niet altijd goed hierdoor. Soms zijn de katten vriendjes, soms gedogen ze elkaar in huis en soms vechten ze elkaar de tent uit. Het is daarom verstandig om u goed te laten informeren als u overweegt een kat erbij te nemen in een huis waar al een kat woont.

Ongewenst gedrag

Indien katten zich niet prettig voelen ergens, zullen ze dit uiten op verschillende manieren. Dit kan zijn door in huis te plassen, door agressief gedrag te vertonen, of door automutilatie (zichzelf kaallikken/bijten). Indien een kat dit doet, is het zaak om op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak (vaak stress) en te proberen deze aan te pakken. Dit kan een grote uitdaging zijn.

 

Indien uw kat in huis plast, neem dan contact met ons op: we hebben hier uitgebreide informatie over.

Van kitten tot volwassen kat

Kittens mogen wettelijk gezien vanaf 8 weken naar een nieuwe eigenaar, hoewel sommige mensen wachten tot 12 weken om de kat langer te socialiseren. Op 9 en 12 weken worden de meeste kittens gevaccineerd tegen kattenziekte en niesziekte. Het is niet verplicht om katten te laten chippen, maar zeker wel aan te raden. Zeker als katten veel buiten komen, kan het maar zo zijn dat ze verdwalen of een ongeluk krijgen. Dan is het fijn als het baasje snel opgespoord kan worden.

 

De meeste katten worden geslachtsrijp vanaf 6-7 maanden leeftijd. Om ongewenste nestjes te voorkomen, adviseren we dan ook om poesjes vanaf 6 maanden leeftijd te steriliseren. Ongecastreerde katers kunnen ver buiten zwerven, meer vechten, in huis gaan sproeien en natuurlijk kittens verwekken, dus adviseren we deze te laten castreren op 6 maanden leeftijd.

De seniorenkat

Vanaf 10 jaar noemen we katten senioren, hoewel ze wel 20 jaar kunnen worden. Dit komt omdat er bepaalde ziektes specifiek bij oudere katten voorkomen, en dit begint al vanaf de leeftijd van 10 jaar. De belangrijkste ouderdomskwalen die we zien bij de kat zijn:

 

Chronische nierziekte: de nieren slijten als het ware en kunnen hierdoor minder goed afvalstoffen filteren en urine concentreren. Gevolg is dat de dieren meer gaan plassen en drinken en, in vergevorderd stadium, kunnen gaan braken, lusteloos worden en afvallen. Als we dit in een vroeg stadium ontdekken, kunnen we proberen de ziekte zoveel mogelijk te vertragen.

 

Een te snel werkende schildklier (oftewel: hyperthyreoidie): door een (in de meeste gevallen) goedaardige tumor van de schildklier, maakt de kat teveel schildklierhormoon aan dat zorgt voor een te snelle stofwisseling. Hierdoor zal de kat veel verbranden en dus mager worden, maar wel een verhoogde eetlust hebben. Ook moeten alle organen sneller werken (waaronder hart en nieren), waardoor katten een vergrote hartspier kunnen krijgen en slijtage van de nieren. Deze aandoening is goed te behandelen op verschillende manieren.

 

Artrose: Veel katten laten het moeilijk zien als ze pijn hebben, maar dit betekent niet dat ze geen pijn ervaren. Uit onderzoeken is bekend dat katten vanaf 10-12 jaar last kunnen krijgen van artrose in de gewrichten (m.n. rug, pols en hakken). Hierdoor bewegen ze minder, springen ze moeilijker of slapen ze meer. Katten met artrose kunnen we proberen een pijnvrij leven te geven door verschillende maatregelen (supplementen, voeding, pijnbestrijding).

 

Hoge bloeddruk (oftewel: hypertensie). Dit is iets wat veel voorkomt bij oudere katten, vaak samen met schildklierproblemen en/of nierziekte. Een te hoge bloeddruk wordt vaak in het begin niet opgemerkt door eigenaren, maar een voortduren hoge bloeddruk kan ervoor zorgen dat de kat blind wordt, doordat de druk op het netvlies van het oog te hoog wordt. De bloeddruk is dan ook iets wat we bij oudere katten controleren tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole. Mocht de bloeddruk te hoog zijn, kunnen we deze verlagen met medicatie.

 

Zoals u ziet veel seniorenziektes bij de kat, maar indien we deze op tijd diagnosticeren hebben we veel therapeutische mogelijkheden om de katten een comfortabel leven te geven. Om deze reden bieden wij een speciale seniorenscreening aan voor de kat vanaf 10 jaar. Hierbij besteden we ruimschoots aandacht aan onder andere bovenstaande problemen, onderzoeken we de kat, meten we de bloeddruk en nemen we bloed en urine af om te kijken  hoe het  met de gezondheid van de kat gesteld is. Indien er afwijkingen worden gevonden, kunnen we deze direct gaan behandelen, soms nog voordat de kat er klinische klachten van krijgt. Zo houden we samen uw kat zo gezond mogelijk!