Konijn & knaagdier

Konijnen en knaagdieren zijn ontzettend leuke huisdieren, maar hebben wel specifieke verzorging en aandacht nodig. Lees u daarom goed in voordat u een konijn of knaagdier aanschaft!
beeld-dierenkliniek-de-pijp-16

Groepsdieren of niet?

Konijnen & cavia’s zijn bij uitstek sociale groepsdieren en moeten daarom niet in hun eentje worden gehouden. Het zijn echter wel net mensen; ze vinden niet zomaar iedereen leuk. Daarom is het belangrijk om twee dieren te “matchen” met elkaar, kijken of ze elkaar wel echt leuk vinden en samen kunnen leven. Ook ratjes leven graag samen, terwijl de meeste hamsters juist solitaire dieren zijn en in hun eentje gehuisvest moeten worden.

Steriliseren/castreren

Indien mannetjes en vrouwtjes samen worden gehuisvest, dient uiteraard minimaal een van deze dieren gecastreerd te zijn om ongewenste nakomelingen te voorkomen. Voor cavia’s en ratjes geldt dat dit meestal de mannetjes zijn omdat die wat eenvoudiger te castreren zijn. Bij konijnen is het advies om in elk geval ook het vrouwtje te steriliseren. Dit komt omdat we weten dat ongesteriliseerde vrouwtjes vrijwel allemaal ergens in hun leven een tumor krijgen van de baarmoeder. Bij de operatie verwijderen we de baarmoeder, waardoor dit voorkomen wordt.

Het narcoserisico

Veel mensen weten wel dat een narcose bij de kleine huisdieren een wat groter risico is. Dit komt omdat ze erg klein zijn, snel afkoelen en vaak wat lastiger uit de narcose komen. Wij gebruiken altijd een zo veilig mogelijke narcose, waarbij het dier continu door een assistente in de gaten wordt gehouden. De temperatuur wordt regelmatig gecontroleerd en het dier wordt zo snel mogelijk na de ingreep wakker gemaakt en direct gedwangvoerd opdat de darmen niet te lang stilliggen (zie hieronder).

 

Daarnaast hebben we bij de konijnen de beschikking over een V-gel; een speciaal buisje dat we in de keelholte kunnen plaatsen zodat we de ademhaling kunnen monitoren en veilige gasnarcose kunnen toedienen.

Een konijn dat niet eet: altijd spoed!

Indien een konijn langer dan 12 uur niets eet (door bijv. pijn, gebitsproblemen), zal het maagdarmkanaal stil komen te liggen, waardoor er heel snel gasvorming ontstaat. De maag en darmen zwellen dan op, waardoor een levensgevaarlijke situatie ontstaat. Daarom is een konijn dat niet wil eten altijd een spoedgeval en moet er zo snel mogelijk eten in (via dwangvoeding). Neem altijd contact met ons op als uw konijn niets lijkt te willen eten.

Voeding

Konijnen en knaagdieren hebben een specifieke voedingsbehoefte. Voer de dieren altijd pellets in plaats van gemengd voer, anders gaan ze selectief eten en krijgen ze niet alle benodigde voedingsstoffen binnen. De cavia heeft extra vitamine C nodig in de vorm van tabletjes omdat ze dit zelf onvoldoende aanmaken. Geef konijnen geen lik of knaagsteen; deze bevatten vaak veel te veel kalk, waardoor problemen met blaasgruis of stenen kunnen ontstaan. Wilgentakken zijn bijvoorbeeld een goed alternatief om op te kunnen knagen. Hooi is een belangrijke voedingsstof voor zowel konijnen als cavia’s en dit moeten ze altijd tot hun beschikking hebben.

 

Groenten en fruit zijn ook goed voor de kleine knagers, maar hiervoor geldt: met mate! Teveel groenten en/of fruit kan zorgen voor diarree.

Gebitsproblemen

Omdat de kiezen van konijnen en cavia’s altijd doorgroeien, zien we nogal eens gebitsproblemen wanneer deze kiezen niet goed op elkaar afslijten. Dit zorgt voor bijvoorbeeld haken op de kiezen of snijtanden die in het gehemelte prikken. De snijtanden kunnen we bij een wakker konijn netjes rechtslijpen, de kiezen echter moeten we onder narcose zorgvuldig inspecteren en rechtslijpen. Omdat de kiezen altijd doorgroeien, is dit een probleem wat het dier voor de rest van zijn/haar leven heeft.

Blaasproblemen

We zien bij konijnen en knaagdieren relatief veel blaasproblemen. Dit heeft te maken met de calciumhuishouding en de zuurgraad van de urine van de dieren (een zeer basische/alkalische urine). Hierdoor kunnen er blaasstenen ontstaan, die zorgen voor pijn bij het plassen of bloederige urine. Een blaassteen kunnen we goed zien op de rontgenfoto en is ook goed operatief te verwijderen.

Levensverwachting

De levensverwachting van de kleine huisdieren ligt lager dan die van honden en katten. Ratjes en hamsters worden gemiddeld 1-2 jaar, cavia’s kunnen 6-8 jaar oud worden en konijnen kunnen wel 12 worden.

 

Meer weten over een specifiek klein huisdier? Kijk dan op de huisdierenbijsluiter van het LICG