Contactgegevens

Dierenkliniek de Pijp
Ceintuurbaan 199
1074 CV  Amsterdam
020-2619548
info@dierenkliniekdepijp.nl

Openingstijden

Consult uitsluitend op afspraak
ma t/m do: 08.30 – 19.00
vrijdag: 8.30 – 18.00
zaterdag: 9.00 – 13.00 (spoed tot 17.00)

Maak een afspraak

Spoedgeval buiten openingstijden?

 

U kunt terecht bij:

 

• MCD Anicura: 020-7400600

• Evidensia dierenziekenhuis Amsterdam: 020-3080750

 

Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar voor telefonisch overleg.

Veel gestelde vragen

Hieronder vindt u een lijstje met vragen die wij veel horen terugkomen aan de balie of de telefoon. De vragen zullen kort worden beantwoord; voor uitgebreid advies kunt u beter bellen of langskomen. De vragen zullen we proberen regelmatig aan te vullen.

Mijn kat plast in huis; wat kan ik hieraan doen?

Niets zo vervelend als een kat die in huis plast. Helaas is dit een zeer veel voorkomend probleem met meerdere mogelijke oorzaken. Belangrijk om te onthouden is dat uw kat dit niet doet om u te pesten; er is een reden voor zijn/haar gedrag. Dit kan bijvoorbeeld zijn: een blaasontsteking, blaasgruis, territorium afbakenen voor andere katten, stress van een verbouwing of de kinderen, etc. Het is daarom erg belangrijk om de oorzaak te achterhalen. In alle gevallen zullen we u vragen om urine van de kat te verzamelen en langs te brengen. Hieruit kunnen we veel informatie verkrijgen en mogelijk een therapie instellen. We hebben een uitgebreide informatiebrief over ongewenst plasgedrag van katten; neem hiervoor contact met ons op.

 

Als u de plekken wilt schoonmaken: goed soppen met biotex of groene zeep (gebruikt GEEN chloorhoudende middelen, dit trekt de kat juist aan). Gebruik vervolgens de milieuvriendelijke spray UF-2000; dit breekt de urinegeur af door middel van enzymen.

Mijn kat wordt kaal bij achterkant en ik voel kleine korstjes; moet ik langskomen?

We zien zeer regelmatig katten die zichzelf kaalbijten/likken, met name aan de achterkant bij de staart. Er ontstaan dan kleine korstjes op deze plek. Dit bijten/likken wordt vaak veroorzaakt door jeuk. Jeuk met name bij de achterkant zien we heel erg vaak bij katten die last hebben van vlooien of een vlooienallergie. Zeker bij een vlooienallergie hoeft u niet veel vlooien te zien bij uw kat; een beet kan al genoeg zijn om deze reactie te ontwikkelen. Een tweede oorzaak, die we iets minder vaak zien, is als de kat last heeft van verstopte anaalklieren (twee zakjes naast de anus gevuld met geurstoffen). Dit kan jeuk veroorzaken en de kat gaat bijten aan de achterkant.

 

Indien u dit ziet, is het ten eerste belangrijk om een goede vlooienbestrijding te geven. Mocht de kat erge jeuk hebben, is het advies om langs te komen zodat we de oorzaak kunnen achterhalen en de kat iets kunnen geven waardoor de jeuk (en het krabben) vermindert.

 

Er zijn zeer veel antiparasitica op de markt; voor advies over goed werkzame middelen kunt u bij ons telefonisch of aan de balie terecht!

Hoe ernstig is het als je bloed ziet bij diarree of braaksel?

Veel mensen schrikken ontzettend als ze zien dat een dier bloed braakt of dat er bloed bij de ontlasting zit. Erg begrijpelijk natuurlijk, alleen is het niet altijd even ernstig of een spoedgeval. Er is een verschil tussen vers bloed, en ouder/verteerd bloed.

 

Ontlasting
Indien er bij de ontlasting een paar druppeltjes vers (rood) bloed zitten, betekent het vaak dat er een klein vaatje helemaal aan het eind van de darmen is gesprongen, bijvoorbeeld doordat het dier erg heeft zitten persen. Dit is geen reden tot paniek. Als dit echter veel vaker voorkomt, kan het zijn dat er bijvoorbeeld een poliep in het rectum zit, en moet u wel langskomen om dit te laten onderzoeken. Indien u ziet dat de ontlasting donker/zwart verkleurd is, betekent dit dat er ouder/verteerd bloed inzit. Dit geeft aan dat het dier bloed verliest aan het begin van de maag en darmen en kan een indicatie zijn van ernstigere ziektes. Als u dit ziet is het dus zaak om snel contact op te nemen.

 

Braken
Als er bij het braaksel een paar druppeltjes vers (rood) bloed zitten, geldt hetzelfde als hierboven; mogelijk is er een vaatje kapot gegaan. Indien het veel bloed is of vaker voorkomt, kan het zijn dat er iets met de maag aan de hand is (een maagzweer of tumor); dan is het advies om dus snel langs te komen. Als het braaksel de kleur heeft van koffiedrab, betekent dit dat er vrij veel (verteerd) bloed bijzit en is een indicatie voor ernstigere ziektes. Dan is het advies om snel contact op te nemen voor verder onderzoek.

Op welke leeftijd kan ik mijn hond het beste laten steriliseren?

Er bestaan verschillende meningen over de beste leeftijd waarop een teefje gesteriliseerd kan worden. Op basis van verschillende onderzoeken blijkt dat de kans op de ontwikkeling van melkklierkanker afneemt als een teefje voor de 4e loopsheid gesteriliseerd wordt.

 

Voor kleine hondjes (<20kg volwassen gewicht), geldt dat we ze al kunnen steriliseren op 6 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid. De eierstokken en baarmoeder zijn dan nog mooi klein.

 

Voor honden met een volwassen gewicht >20-25kg is dat iets anders. Bij deze honden is er namelijk een verhoogde kans op urine-incontinentie op latere leeftijd indien de hond voor de eerste loopsheid wordt gesteriliseerd. Bij grotere honden adviseren we dan ook om ze een keer loops te laten worden en ze dan 3 maanden na deze loopsheid te steriliseren.

 

Voor een advies op maat voor uw eigen hond mag u ons altijd bellen of even langskomen.

Hoe kan ik mijn kat het beste een pil toedienen?

Elke katteneigenaren krijgt er vroeg of laat mee te maken; het toedienen van pillen. De ene kat is erg gemakkelijk of eet het zelfs op in wat lekkers, maar helaas zijn er zeer veel katten die zich niet zo makkelijk laten foppen en een pil in een kat krijgen kan een hele grote opgave zijn.

 

Hieronder vindt u een aantal tips. Neem voor een uitgebreidere informatiebrief contact met ons op.

 

  • Probeer allereerst om de tabletten te verstoppen in wat te eten. Trapt uw kat hier niet in, dan kunt u proberen om de Easypill te gebruiken (een soort zeer smakelijke kneedgum die u helemaal om het pilletje heen kunt kneden. De kat ruikt dan de tablet niet meer en eet hem mogelijk zo op)

 

  • Als u de tablet toch zelf moet ingeven, is het het gemakkelijkst als een persoon de kat vasthoudt en een andere persoon de tablet ingeeft. Zeker in het begin zal dit het beste gaan. Indien dit niet mogelijk is, kunt u ook een handdoek om de kat wikkelen, zodat alleen zijn kop er nog uitsteekt; op deze manier kan hij minder wriemelen of krabben.

 

  • Voor het geven van de tablet: houd de tablet in een hand tussen duim en wijsvinger. Gebruik de andere hand om de kop van de kat beet te pakken. Als u uw hand helemaal over de kop van de kat legt, kunt u aan weeszijden de kop vasthouden. Indien u dan de kop iets naar achter buigt, zal de bek al een beetje open gaan.

 

  • Gebruik vervolgens de middelvinger van de hand met de tablet om de onderkaak zachtjes naar beneden te duwen en zo de bek te openen. Breng de tablet zo ver mogelijk achterin de mond; dit kan met uw vingers (pas op!) of door hem achterin de keel te laten vallen. Hoe verder achterin, hoe kleiner de kans dat de kat hem weer uitspuugt.
    Houd na het ingeven het bekje even dicht en wrijf over de keel, zodat de kat gaat slikken. Eventueel kunt u met een spuitje een beetje water erachteraan geven zodat de kat makkelijker slikt.

 

  • Als het met uw handen niet lukt, is er ook een zogenaamde pillenschieter. Dit is een lang staafje waarin het pilletje geklemd wordt, dat helemaal achterin de keel van de kat gestopt kan worden zonder dat u met uw handen in de bek hoeft te komen.

 

Voor het hele proces geldt; probeer kalm en daadkrachtig te handelen. Hoe meer u zelf twijfelt, hoe meer de kat u doorheeft; zo slim zijn ze wel 😉

Contact opnemen

Heb je een vraag of wil je graag iets doorgeven aan Dierenkliniek de Pijp? Gebruik dan onderstaand formulier.