Praktische zaken

Het hebben van een huisdier is een hele verantwoordelijkheid en brengt ook een hoop geregel met zich mee. Hieronder vindt u een overzicht van een aantal praktische zaken waar u misschien nog niet bij hebt stilgestaan.

Verzeker uw dier!

Medische zorg kost geld, of het nu voor mensen of voor dieren is. Het is belangrijk dit goed te beseffen als u een dier aanschaft. Gelukkig zijn er steeds meer dierverzekeringen die ervoor zorgen dat ook dieren de medische zorg kunnen krijgen die ze verdienen. Bekijk de mogelijkheden voor een dierverzekering op www.verzekerjehuisdier.nl of vraag ons om advies.

Wanneer is iets spoed?

Indien u met uw huisdier naar de dierenarts moet, zit hier meestal geen enorme haast bij. Er zijn echter uitzonderingen: gevallen waarbij wij adviseren om zo snel mogelijk langs te komen; ook in de avond en nacht!

 

Doordeweeks zijn wij tot 19.00 geopend en op donderdag zelfs tot 21.00. Buiten deze tijden verwijzen we u door naar het MCD Spoed en Specialistenkliniek in Amsterdam. Zij zijn bereikbaar via 020-7400600. Hieronder vindt u een (niet complete) lijst met situaties die sowieso gelden als spoedsituatie. Indien u twijfelt of iets een spoedgeval is; neem dan altijd contact op!

 

  • Dieren die heftig bloeden na een ongeluk of bijtwond.
  • Dieren die benauwd zijn.
  • Een kater die probeert te plassen maar waarbij geen of heel weinig urine eruit komt.
  • Een hond die continu probeert over te geven waarbij er geen braaksel naar buiten komt.
  • Een konijn of cavia die al meer dan 12 uur niets heeft gegeten.
  • Dieren die acuut verlamd zijn.
  • Dieren met een epileptische aanval die langer duurt dan 5 minuten of waarbij de ene aanval direct gevolgd wordt door een andere.

Ik ga op vakantie en neem mee…

Wanneer u op vakantie gaat, moet er natuurlijk iets geregeld worden voor uw huisdier(en). Of ze nu meegaan of thuisblijven, het is in beide gevallen belangrijk hier op tijd voorbereidingen voor te treffen. Dieren die in een pension gaan, hebben bijvoorbeeld verplichte vaccinaties nodig die vaak 21 dagen van tevoren minimaal moeten worden gegeven.

 

Dieren die meegaan naar het buitenland hebben altijd een geldige rabiesvaccinatie nodig die minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven is, een juist ingevuld paspoort en een goed werkende chip. Daarnaast zijn er in het buitenland verschillend ziektes die worden overgedragen door parasieten (teken en zandvliegjes). Het is daarom belangrijk om een goed antiparasiticum te geven. Bel ons of kom langs voor advies hierover.

 

Voor verschillende landen gelden nog extra reisadviezen. Lees hier alles over op: https://licg.nl/31D/praktisch/reizen-en-vakantie.html#vakantie

Chip je dier

Ieder jaar weer raken veel dieren zoek nadat ze ontsnapt zijn. Gelukkig worden deze dieren ook vaak weer gevonden. Om ze weer snel terug te kunnen brengen bij hun baasje is het belangrijk dat deze dieren gechipt én geregistreerd zijn. Door een juiste registratie kan er rechtstreeks contact opgenomen worden met de eigenaar, die vaak dolgelukkig is dat zijn of haar dier terecht is.

 

Vooral veel katten zijn nog niet gechipt. Daardoor kan maar ongeveer 14% van de gevonden katten weer met hun eigenaar herenigd worden. Ook niet alle honden zijn gechipt en geregistreerd, hoewel dit sinds 2013 verplicht is gesteld.

 

Een chip is een kleine microtransponder (zo groot als een rijstkorrel) die onder de huid van het dier wordt geplaatst. Het chipnummer is uniek en komt na registratie terecht in een databank.

 

Kijk bij tarieven wat het kost om uw dier te laten chippen.