Kat plast kleine beetjes

Wanneer uw kat plotseling vaak naar de kattenbak gaat en telkens slechts kleine beetjes plast, is dit een belangrijk signaal dat er mogelijk iets mis is met de gezondheid van uw kat. Dit gedrag wordt vaak gezien bij aandoeningen aan de urinewegen en verdient altijd serieuze aandacht. Hoe sneller het probleem wordt herkend en behandeld, hoe beter de vooruitzichten voor uw kat.

Huisbezoek mogelijk

Aangesloten bij de ISFM

Diverse duurzaamheidsmaatregelen

Mogelijke oorzaken als uw kat kleine beetjes plast

Er zijn verschillende oorzaken waardoor een kat kleine beetjes urine plast:

  • Blaasontsteking (cystitis): dit is een veelvoorkomende oorzaak, met name bij katten onder stress of met een gevoelige blaas. Zowel bacteriële infecties als steriele (niet-bacteriële) ontstekingen komen voor.
  • Urinewegobstructie: bij katers kan gruis of een prop van cellen en slijm de plasbuis gedeeltelijk of volledig blokkeren. Dit is een spoedgeval.
  • Blaasgruis of blaasstenen: deze kunnen de blaaswand irriteren en het plassen bemoeilijken.
  • Idiopathische cystitis: een veel voorkomende vorm van blaasontsteking zonder duidelijke oorzaak, vaak beïnvloed door stress, voeding en weinig drinken.

Andere symptomen om extra op te letten

Naast dat uw kat kleine beetjes plast, kunnen de volgende klachten optreden waar u extra op moet letten:

  • Frequent naar de kattenbak gaan zonder daadwerkelijk te plassen
  • Miauwen of klagelijk geluid maken tijdens het plassen (pijn)
  • Onzindelijkheid: urineren buiten de kattenbak
  • Bloed in de urine
  • Overmatig likken aan de geslachtsdelen
  • Kat eet niet of verminderde eetlust (bij ernstiger gevallen)

uis op de fiets, aangezien wij duurzaamheid hoog in het vaandel dragen.

Neem contact met ons op voor onderzoek en behandeling
admin-ajax (13)

Wat kunt u doen?

Bij de eerste tekenen van plasproblemen is het belangrijk om niet af te wachten. Een goed begin is het observeren van het plasgedrag, het controleren van de kattenbak op urinehoeveelheid en -kleur, en het noteren van eventuele gedragsveranderingen. Laat uw kat altijd voldoende water drinken en geef bij voorkeur natvoer, omdat dit helpt bij de hydratatie. Als de klachten aanhouden of verergeren, is het noodzakelijk om medisch onderzoek te laten uitvoeren. Een dierenarts kan door middel van een lichamelijk onderzoek, urineonderzoek en eventueel een echo of röntgenfoto’s de oorzaak achterhalen en de juiste behandeling starten.

Wanneer komt u naar onze praktijk?

U neemt bij voorkeur direct contact op met Dierenkliniek de Pijp in Amsterdam zodra u merkt dat uw kat kleine beetjes plast en bovenstaande symptomen toont. Een (gedeeltelijke) urinewegobstructie bij een kater is een spoedgeval en kan levensbedreigend zijn. Wacht in dat geval geen dag en kom langs in onze kattenkliniek.

Laat onze artsen uw kat vakkundig helpen

In onze praktijk beschikken we over moderne diagnostische apparatuur zoals echografie en een eigen laboratorium, waardoor we snel kunnen handelen bij plasproblemen. Ons team van artsen staat klaar om de oorzaak vast te stellen en uw kat de juiste behandeling te geven, van pijnstilling en dieetadvies tot het oplossen van obstructies. Ook denken we mee over stressreductie en preventie om herhaling te voorkomen. Neem vandaag nog contact met ons op bij twijfel of klachten, zo zorgen we samen voor het comfort en de gezondheid van uw kat.

Heb je een vraag of wil je graag iets doorgeven aan Dierenkliniek de Pijp? Neem dan contact via ons op door een mail te sturen of bel ons.

Spoedgeval buiten onze openingstijden? U kunt terecht bij het MCD.

nl_NL